2010. május 8., szombat

ÜNNEPI TORTA 2.


Ugyanazon a napon, amikor szüleimnek 44, nekünk 14.
Ezt a tortát magunknak készitettem.

BARACKOS EPRES GRILLÁZSOS TORTA


Hozzávalók: 2 tojásból piskóta: 2 tojás, 2 ek cukor, 2 ek liszt, kevés sütőpor.
2 csomag zselatin, 15-15 dkg sárgabarack és eper, 3 dl joghurt, 4,5 dl tejszin,
15 dkg cukor, 10-10 dkg mogyoró és dió.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapirral ellátott tortaformában tűpróbáig sütjük, majd miután kihűlt, lapjában kettőbe vágjuk. Ha a tortaformánk mérete nagyobb, akkor nem vágjuk félbe a piskótát. A krémhez először beáztatjuk a zselatint 1 dl vizbe. Abban az esetben ha barack befőttet használunk, akkor befőtt lébe áztatjuk a zselatint. Mindegyik gyümölcsöt megtisztitjuk, pár szebb darabot félreteszünk a diszitésnek, a többit kockákra vágjuk. A joghurtba belekeverjük a feloldott zselatint, a gyümölcsöket és az előzőleg felvert 3 dl tejszinhabot. Ezt a krémet a formába visszatett piskótára öntjük és hűtőbe tesszük legalább 4 órára. (abban az esetben ha a piskótát két lapba vágtuk, egyik lap kerül alúl, a másik pedig a krémre). Addig elkészitjük a grillázst: a cukrot karamellizáljuk és hozzáadjuk a diót és a mogyorót. Olajozott lapra öntjük és amikor a karamell meghűlt apró darabokra törjük vagy darálón ledaráljuk. Aztán felverjük a megmaradt tejszint. A lehűtött tortát kivesszük a formából, tálra helyezzük, a felvert tejszinnel bevonjuk és a félretett gyümölcsökkel valamint a grillázzsal diszitve tálaljuk. A gyümölcsöket tetszés szerint leönthetjük szintelen tortazselével is.






12 megjegyzés:

Piroska írta...

Nagyon boldog evfordulot a 44 nek es a 14 nek is. Es meg sokat kegyelemben, egeszsegben.

egycsipet írta...

Hűű, ez is, milyen remek lehet! :)
Nagyon kedves ez a közös dátum! :) Sok boldogságot és még sok-sok közös évet nektek!

Gál Edith írta...

Piroska, AMEN!!

Gál Edith írta...

Egycsipet, mégegyszer KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK!

Bianka írta...

Boldog Évfordulót :)

Nagyon guszta, nyammmi

Gál Edith írta...

Bianka, még egyszer NAGYON KÖSZÖNÖM!! :))

Ottis írta...

Gyönyörű!Mióta készülök én is grillázs tortát készíteni!Biztos nagyon finom volt!Boldog Évfordulót kívánok én is Nektek és sok puszit!

Gál Edith írta...

Ottis drága, nagyon köszönöm, köszönjük!! Igen, nagyon finom volt. Annyira, hogy szerettem volna késziteni fotókat úgy szeletelve is, de észrevettem, hogy már nem volt miből... :))

Fagyal Hajnalka írta...

A legjobbakat kívánom mind nektek, mind a szüleidnek:-)
A torta csodajólnéz ki, én elmentettem, később biztosan felhasználom!

Névtelen írta...

Boldog evfordulot nektek is, a tietek duplaja a mienknek:)

Gál Edith írta...

Hajnalka, köszönjük szépen! :)
Örülök, h tetszik a torta:)
Szép hetet neked.

Gál Edith írta...

Kati, köszönjük szépen:)
Adjon meg nektek is a Fentvaló minden jót! :) Együtt szeretetben, boldogságban és békességben!

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design